Facebook – et vindu mot verden

Posted on

Plakat-4mars_revidert

Eldre kan få stort utbytte av Facebook

Det er bare å: 1. få bort fordommene, 2. lære hvordan Facebook virkelig fungerer, og 3. tilpasse til egne behov og rutiner

Old_ipad_user_920

Kursets mål er å fremme bedre forståelse for alle mulighetene i Facebook -spesielt det som er viktig for voksne/eldre mennesker. Kurset legger derfor vekt på å forklare hvordan brukere på alle nivåer med enkle grep kan få Facebook til å bli nyttig i den hverdagen eldre opplever. Her følger en kort gjennomgang av innholdet i kurset:

P_01

Vi begynner med innfallsvinkelen “Ut av ensomheten.” I dialog med publikum tar vi kort for oss noen typer av følt ensomhet – og hva Facebook eventuelt kan bidra med når det gjelder aktiviteter som engasjerer.

Dersom du går litt aktivt inn for å utnytte Facebook, vil du snart oppdage mange muligheter som vil føre til at du engasjerer deg. Det kan nevnes følgende muligheter:

  • Kontakt og dialog med nye venner
  • Finne gamle venner
  • Nyheter i mange varianter (som passer deg best)
  • Utnytte tilbud i markedet
  • Ny kunnskap og inspirasjon
  • Holde orden på datoer og hendelser
  • Daglige utfordringer (hjernetrim)
  • Praktiske informasjoner
  • Kontakt med familien (dele bilder og videoer)
  • Underholdning (tilpasset alder og interesse)
  • Følge bedre med i samtiden
    Og mye mer….

I denne seksjonen viser vi eksempler på mange muligheter som kursdeltagerne ikke visste fantes – og som setter i gang en gryende forståelse for hvor langt dette mediet strekker seg når det gjelder å tilpasse seg muligheter basert på særinteresser. Som eksempel tar vi frem mange hobbyer. Blant de mange variantene viser vi blant annet miljøer for strikking, amatørkunst, astronomi og mye mer.

astronomi

Alle eksemplene vi tar frem blir komplettert med forklaringer på hvor detaljert eller generelt man kan finjustere informasjonsstrømmen. Vi legger særlig vekt på å forklare hvordan brukeren selv kan bestemme hva som skal synes på “veggen,” og hvordan man beholder oversikten.

strikking

 

P_02

I denne seksjonen går kurset inn på det enorme tilbudet av kunnskap som Facebook gir tilgang til. Vi begynner med å “bevise” hvordan de store, kjente institusjonene utnytter dette medier og går deretter inn på relevante eksempler på sider som kan være nyttig for “mannen i gata.” Innfallsvinkelen er:

Facebook brukes daglig av mange skoler og universiteter over hele verden. Den benyttes til sosial kontakt mellom elevene, diskusjoner og utveksling av filer.

education_09_920

Men den største «skolen» er den du skaper selv – når du setter sammen og systematiserer sider som kan gi deg ny og nyttig kunnskap. Det er utallige slike muligheter på Facebook. Ta for eksempel:

  • Slektgranskning
  • Sentre for forskning
  • Språkkurs
  • Kunnskap om kulturer
  • Historie
  • Fotografering
  • Mat og vin
  • Naturvern
  • Fakta om global oppvarming
  • Teknologi

Det er utallige tilbud der ute på nettet – og på alle språk

alle_aldere_08

 

P_03

Hva med å få en ny venn i Brasil? Eller bli med i en diskusjonsgruppe i New Zeeland? Muligheten er mange og kun fantasien setter grenser her.

Og du kan helt sikkert regne med at barna og barnebarna dine er på Facebook. Bare det å være med der, og følge med på hva de driver med, kan være en stor berikelse.

global_07

 

P_04

Det er neste umulig å ikke bli engasjert på Facebook. Det er utallige temaer som blir tatt opp – og det er engasjerte mennesker som ønsker å si noe i sammenheng med disse temaene.

involvement_00c

Du kan også sette i gang grupper og temaer selv. Bilder og videoer av denne gruppen (over) dukket opp og ble en farsott på nettet.

Det skulle bare mangle! Antall eldre brukere av Facebook vokser raskt. Dette skyldes selvsagt at stadig flere «eldre» er vant med å bruke digitale verktøy på jobben, eller på den jobben de nettopp pensjonerte seg fra.

alle_aldere_0b

P_05

Tilbudene på Facebook endrer seg derfor i takt med dette. Det florerer sider og grupper som nettopp har eldre som målgruppe.

Dette er selvsagt en påstand det kan stilles spørsmålstegn ved. Men her tenker vi først og fremst på at nytteverdien også kan øke for grupper som har redusert bevegelighet. Det vil si at jo mer avhengig du blir av å holde deg i ro, jo mer nyttig kan Facebook bli for din kontakt med omverden.

Old_ipad_user_04

Det er også slik at jo eldre vi blir, jo mer vil det store utvalget av fag, hobbyer og interesser ha mening og representere noe erfarne mennesker kan forholde seg til.

P_06

Blant annet vil alt som har med helse å gjøre kunne får økt betydning med alderen. Ikke minst gjelder dette kunnskap og tilbud om helse for eldre.

alle_aldere_07

 

P_07

Mange er av den oppfatning at Facebook er «usikkert» og at man på passe seg for å ikke miste kontrollen. Dette gjelder for all bruk av nettbasert kommunikasjon.

Men det er et faktum at også den «gamle» telefonen, med «damene» på sentralen, representerte en stor risiko med hensyn til at dine persondata kom på avveie.

telefonFacebook og sikkerhet dreier seg først og fremst om å vite hva du gjør – og til enhver tid å sørge for å stille inn systemet slik at du ikke risikerer overraskelser. I det følgende tar vi for oss de viktigste reglene og metodene for sikring.

Bernd-work001

Innstilling for sikkerhet

Under kurset går vi inn på hvordan men kan stille inn for maksimal sikkerhet. Vi vi viser blant annet hvordan man med et par enkle tastetrykk kan du sørge for at uvedkommende ikke får tilgang til Facebook-profilen din.

Videre går vi i detalj gjennom dette:

1. Sjekke innstillingene
2. Begrense innsynet i albumene dine
3. Begrense hvem som får se bilder du er tagget i
4. Bruke ulike passord til ulike kontoer
5. Husk å logge av
6. Velge rett publikum
7. Vær oppmerksom på hvor du poster ting
8. Hold tunga rett i munnen når du snoker
9. Ikke aksepter venne-forespørsler fra folk du ikke kjenner
10. Pass på innholdet
11. Bruk stavekontroll

Kursdeltagerne vil også motta en enkel dokumentasjon med definisjoner og ordliste:

Tidslinje: Din personlige profil hvor du finner alt innholdet du har publisert.
Menylinje: Den blå linjen øverst på skjermen hvor du finner søkefelt og snarvei til de mest brukte funksjonene.
Statusoppdatering: Beskjeder som blir delt med alle vennene dine og lagres på tidslinjen din.
Liker-knapp: Lar deg enkelt vise andre at du liker det de deler.
Meldinger: Private beskjeder mellom deg og mottaker.
Chat: En privat samtale mellom deg og en venn.
Kommentarfelt: Felt under innlegg hvor du kan diskutere eller legge igjen kommentarer.
Tagging: Lar deg merke innlegg og bilder med navn.
Varsler: Gir deg beskjed når andre kommenterer eller liker innholdet ditt, deler noe med deg eller aksepterer forespørsler.

2_100-year-old-woman-skydive

Untitled-1Kurset er bygget opp på en morsom måte. Innholdet og språket er lagt til rette for eldre mennesker som ikke er spesielt teknologikyndige. Kurset viser utallige visuelle eksempler fra de områdene som denne aldersgruppen har behov for å identifisere seg med.  “Latteren sitter løst” under de 3-4 timene kurset varer.

Kontakt oss på
Epost: kurs@jobbenoglivet.no
Telefon: 48 00 29 75

 

 

 

Comments

comments